MASAJUL TERAPEUTIC

Masajul terapeutic presupune utilizarea anumitor tipuri de masaj (masaj manual de relaxare/tonifiere, periostal, presopunctura, scrapping, ventuze) în tratamentul diferitelor afecţiuni, având ca obiectiv favorizarea proceselor de vindecare şi de recuperare funcţională. Toate aceste tipuri de masaj pot fi folosite de sine statator sau pot fi asociate intre ele.

Oamenii au început să apeleze la masaj atât pentru relaxarea fizică generala, eliberarea tensiunii musculare, cât şi pentru combaterea stresului, creşterea tonusului fizic şi psihic şi rezolvarea unor probleme de sănătate.

De ce ne simţim bine după o şedinţă de masaj? Atingerea stimulează mecanic, în funcţie de profunzimea mişcării (numită manevra în masaj), cele trei straturi ale pielii, ajungând până la muşchi. Prin stimularea mecanică a acestor ţesuturi se îmbunătaţeşte elasticitatea şi supleţea lor. Prin stimularea reflexă (a receptorilor nervoşi) se produce o dilatare a vaselor de sânge care înseamnă un aport crescut de oxigen şi subsţante nutritive şi o reacţie pozitivă din partea sistemului nervos.

Inainte de a incepe sedintele de masaj, va rugam sa ne spuneti despre afectiunile pe care le  aveti si tipul de masaj recomandat de catre medicul de specialitate, conform unui diagnostic précis dat de medic. Afectiunea D-stra nu trebuie sa se incadreze in lista de contraindicatii ale masajului terapeutic.

Vi se va face o fisa in care se vor consemna etapele si rezultatele.

Iata cateva dintre afectiunile in care este folosit masajul terapeutic:

-probleme ale articulatiilor cum ar fi entorsele si luxatiile

-probleme ale coloanei vertebrale cum ar fi: cifozele, scoliozele, lumbago, sciatica, lombosciatica,     spondilita, discopatii

-poliartrita reumatoida

-artrite

-reumatisme degenerative

-artroze cum ar fi gonartoza si coxartoza

-traumatisme ale coloane vertebrale

-distrofie musculara si neuro-musculara

-accidente vasculare cerebrale

-intinderi musculare

-dureri articulare

-dureri de spate

Efecte si beneficii rezultate in urma tratamentelor prin masaj terapeutic:

-activeaza circulata sangelui la nivelul muschilor, prin capilare si vene

-creste aportul de substante nutritive catre celule, cu efect de regenerare

-activeaza circulatia vaselor limfatice si sanguine profunde prin comprimare

-reface muschii si accelereaza proceselor metabolice de la nivelul celular

-creste rezistenta la efort a fibrelor musculare

-combate staza limfatica si sangvina

-previne contracturile musculare sau intinderile

 

Contraindicatii:

-afecţiuni maligne sau cu potenţial de malignizare prin masaj;

-boli psihice majore (psihoze);

-boli hemoragice si hemoragie cerebrala

-afecţiuni cutanate (bolile de piele): parazitare, infecţioase, inflamatorii, eczematoase, eruptive de diverse cauze, plăgi posttraumatice, fragilitate capilară, furuncule, abcese, flegmoane, nevi pigmentari;

-afecţiuni inflamatorii osoase şi osteoarticulare;

-rupturi si hematoame musculare;

-tromboflebite si flebotromboze

-reducerea presiunii de lucru in: spaţiul popliteu (faţa posterioară a articulaţiei genunchiului), zona inghinala, axilă (subsuoară), plica cotului, partea anterioară a gâtului, zona mamară

-afecţiuni acute febrile;

-afecţiuni cardiocirculatorii acute: angină pectorală, infarct miocardic, tulburări de ritm, insuficienţă cardiacă, embolii cu diferite localizări, hipertensiune arterială netratată;

-afecţiuni pulmomare acute (pneumonii, pleurezii, tbc activ);

-afecţiuni acute ale tubului digestiv(pancreatita acuta, apendicita acuta, colecistita acuta);

-stări de oboseală extrema.

 

Alte contraindicatii:

-alergii sau intoleranta la uleiuri

- probleme de sangerare sau afectiuni legate de coagularea sangelui (daca pacientul ia medicatie pentru subtierea sangelui sau anticoagulante)

- zone unde s-au format cheaguri de sange, fracturi, rani deschise sau in curs de vindecare, infectii ale pielii, situatii in care oasele sunt fragile (cazuri de osteoporoza sau cancer), sau cazuri de operatii recente

-sarcina si alaptare

 

                Masajul manual de relaxare/tonifiere e efectuat la început, cu mişcări uşoare, continuând apoi cu mişcări din ce în ce mai energice şi profunde, fricţiuni, frământări, tapotament, rulat şi cernut şi încheiat cu vibraţii.

Indicatii : afecţiuni ale articulaţiilor şi tendoanelor, afecţiuni cu deformări ale coloanei vertebrale, afecţiuni musculare, afecţiuni traumatice ale aparatului locomotor, afecţiuni vasculare, afecţiuni neurologice, afecţiuni datorate metabolismului.

 

                Masajul periostal- constă în executarea unor presiuni puternice cu ajutorul policelui sau a mediusului în puncte situate pe periost, acolo unde acesta nu este acoperit de părţi moi. Punctele de presiune se aleg după gradul de sensibilitate la apăsare. Presiunea se exercită timp de 2-3 minute pe fiecare punct, fiind însoţită de fricţiuni circulare şi uşoare vibraţii. Manevra se poate repeta de 2-3 ori pe un punct, apoi se trece pe alte puncte dureroase la palpare. Pentru a obţine efecte de durată, sunt necesare 3-4 şedinţe.

Masajul periostal combate fenomenele congestive, de contractură şi le atenuează pe cele dureroase prin aplicare pe zona de proiecţie periostală învecinată zonei afectate. Dezavantajul metodei constă în faptul că pacientul are dureri pe durata aplicării presiunii. 

Masajul periostal poate fi folosit în tratamentul sechelelor după afecţiuni traumatice ale aparatului locomotor, interesând ţesuturile ligamentare şi musculare.

 

                Presopunctura -  consta in apasarea cu varful sau cu extremitatea degetelor pe aceleasi puncte folosite si in acupunctura. In ambele cazuri, e vorba de locuri precise, aflate pe meridianele energetice ale corpului omenesc, chinezii si japonezii fiind convinsi – conform medicinii lor traditionale – ca organismul e strabatut de niste retele de energie aflate in permanenta conexiune cu energia cosmica, care le alimenteaza continuu, ca un adevarat carburant. Cand unul din aceste canale de “irigatie” care ne tes intr-o plasa de retele de circulatie, numite meridiane, se blocheaza, apare boala. Pentru ca ea sa fie inlaturata, apelam la apasarea cu degetele asupra unor puncte precise, deblocarea producandu-se imediat. Simptomele neplacute sunt eliminate, restabilindu-se echilibrul fizic si psihic.

 

Indicatii:  tratarea durerilor usoare si de intensitate medie, cum sunt durerile de cap, cele faciale si de dinti, durerile din zona cefei si a umerilor, ca si nevralgiile, insomnia, nervozitatea, agitatia, greturile, varsaturile, raul de mare, constipatia si dereglarile ciclului menstrual.

 

             Masajul cu ventuze (cupping) - are ca scop aducerea bolii din profunzime la suprafata, de unde poate fi mai usor eliminata de organism.

 

Indicatii:

- raceala si febra

- relaxarea muschilor blocati (contractura musculara, torticolis), reducerea inflamatiei si activarea sistemului imunitar.

-  in  masaj,ca si procedura separata, presupune ungerea pielii cu un ulei de masaj, apoi aplicarea si deplasarea ventuzei de-a lungul zonei dureroase

- celulita

- dureri intercostale

- probleme digestive (dureri abdominale, voma, diaree, constipatie)

- nevralgie de trigemen

- probleme sexuale, menstruale, cistite

Contraindicatii:

- dermatite, fragilitatea vaselor sanguine, tulburari de coagulare, leucemie

-  locuri unde au fost operatii, graviditate,  perioada menstruatiei

- hipertensiune arteriala mare

-  copii sub 3 ani

 

                Scrapping (Gua Sha)- este masajul de razuire a pielii pana la inrosire (Gua Sha: Gua - razuire, Sha - eruptia rosie a pielii),cu ajutorul unui instrument special (os de bivol ca un pieptene fara dinti, o lingura din ceramica sau o racleta din lemn)., cu scopul de a scoate caldura si toxinele la suprafata.

Se vor razui diferite parti ale corpului (spate, gat, fese si membre), intotdeauna in sens descendent, de la cap spre picioare,pana apare o roseata specifica- semn bun ce ne arata beneficiile imediate si de durata in reducerea inflamatiei, a racelii, a senzatiei de frig si de durere din straturile superficiale si profunde ale corpului.

Indicatii:

-raceala, gripa, bronsita, astm, febra, frisoane, tusea, dureri abdominale, diaree.

-tulburarile cronice, care implica dureri si blocarea energiei (Qi) precum durerile si contracturile musculare, durerile de cap, insolatie si ameteli

-intarirea sistemului imunitar si prevenirea imbolnavirii, precum si descuamarea superficiala a pielii, cu regenerarea acesteia, deci inlocuirea celulelor imbatrinite cu celule tinere.

 

 Acest tip de masaj este extrem de util deoarece doar folosirea miinii in masaj nu este suficienta pentru a dispersa caldura, a creste cantitatea de oxigen in zona vizata si a stimula circulatia singelui, asa cum o fac instrumentele de Gua Sha. In plus, in medicina traditionala chineza, cornul de bivol are proprietatea de a raci, si de aceea este eficient si ajuta la dispersarea caldurii din corp. Se aplica initial pe piele un ulei, unguent de masaj, pentru a reduce durerea si disconfortul razuirii.